Välkommen till en digital diskussionskväll med två toppforskare inom mykologi:
Henrik Nilsson och Ellen Larsson från Göteborgs Universitet.
Föreläsningen kommer att hållas över Zoom och några dagar innan föreläsningen får du en möteslänk till den angivna mejladressen. Anmäl dig nedan.
Henrik Nilsson
Henrik är särskilt road av DNA-baserad identifikation av svampar och svampsamhällen från så kallade miljö-prover, t.ex. jord, ved och vatten. Här brukar man hitta helt andra svampar än de man observerar när man knallar omkring i skogen. Dessa särskilt dolda svampar tycks svara för mer än 60-70% procent av alla svampar, som idag uppskattas till 6 miljoner arter. Att entusiasmera andra mykologer till att intressera sig för dessa gåtfulla svampar har dock inte visar sig vara så lätt, något som Henrik blivit smärtsamt varse under utvecklingsarbetet med svamp-identifikations-databasen UNITE. Dessa svampar ställer också frågor om klassificering och namngivning på sin spets, och det är tydligt att regelverket för namngivning inte hängt med i de senaste svängarna. Denna skärningspunkt mellan taxonomi, regelverk och DNA-sekvenser gillar Henrik skarpt.
Ellen Larsson
Ellen arbetar med systematik och taxonomi på främst basidsvampar, men har under senare år även arbetat med en del sporsäcks-tryfflar, svampar som fruktifierar under jord. Hon använder sig av morfologi, ekologi och molekylära data för att urskilja arter. De flesta grupper Ellen arbetar med är ektomykorrhiza-bildande, dvs. de lever i symbios med träd och buskar. Något som också intresserar henne är svampar som naturvårdsarter, arter som indikerar höga naturvärden och skoglig kontinuitet.